mandag den 12. august 2013

Wholegrain Buns


At bage de her luftige boller er så let som noget kan blive. Og så er de sunde og smager super godt - bliver det meget bedre? Jeg kan personligt ikke fordrage at få dej på mine fingre, så den her opskrift er ideel. Du slipper nemlig for at ælte dejen! Den kan laves i et utal af varianter, alt efter hvad du har lyst til og har i dine skabe. Der er de sunde versioner med grovmel, gulerødder og forskellige kerner, men de kan også laves unden grovmel og i stedet med musli, chokoladestykker eller måske æble og kanel? Der kan også tilføjes endnu mere fuldkorn end i disse, men så bliver de ikke helt så luftige. Mulighederne er mange, så det er bare om at komme i gang! Jeg bagte den "kedelige" version med fuldkorns hvedemel og havregryn. Der er ikke meget spræl i dem, men jeg elsker dem. De er rigtig lækre når de er helt friskbagte, men de egner sig også til at blive gemt og evt. frosset ned.

Opskrift til ca. 30 boller:
1/2 pakke gær
1,5 tsk. salt
1-2 tsk. honning
7 dl. vand
2 spsk. olie
100 g. havregryn
200 g. fuldkorns hvedemel
ca. 500 g. hvedemel
  1. Gæren smuldres ned i en stor skål, og salt og honning tilføjes. Rør rundt til gæren er helt opløst.
  2. Tilføj lunkent vand og olie.
  3. Rør havregryn og fuldkornshvedemel i.
  4. Rør hvedemel i til dejen er klistret. Du skal stadig kunne røre i den, men det skal være hårdt. Det svarer ca. til stadiet inden man normalt putter hænderne i dejen for at ælte den. Måske skal du bruge lidt mindre mel, måske lidt mere. Det kommer an på melen, så prøv dig frem. 
  5. Dæk dejen med et fugtigt viskestykke og stil den et lunt sted for at hæve i et par timer.
  6. Sæt bollerne af med to skeer på bageplader beklædt med bagepapir. 
  7. Bag dem ved 220-230 grader i ca. 15 min. De skal være lysebrune og lyde hule, når du banker under bunden.
  8. Overfør dem til en rist og lad dem køle af.
TIP: Dejen kan også koldhæve natten over! Så i stedet for at hæve dejen lunt et par timer, i følge punkt 5, så dækker du blot skålen til og sætter den på køl natten over. Næste morgen tænder du ovnen og sætter boller af på bageplader med bagepapir, ved hjælp af to skeer. Og så kan du meget hurtigt have nybagte boller. Nemt og lækkert!

8 kommentarer:

  1. Åh, de ser godt nok lækre ud! :)
    Dem må jeg forsøge at lave på et tidpunkt. Jeg kender alt for godt det, med at få dej i hænderne, det sætter sig altid under neglene og er ufattelig ubehageligt!

    - Benedikte
    http://variousblogging.com

    SvarSlet
    Svar
    1. Præcis! Og netop derfor er disse boller så utroligt gode at lave! Udover at de smager godt, selvfølgelig :-)

      Slet
  2. De ser super lækre ud. Måske man skulle prøve at bage dem en dag, så tak for opskriften :D

    SvarSlet
  3. Mmm, De ser lækre ud! Jeg har en eller anden tendens til at elske boller, som andre bare synes er kedelige, så jeg tror, den med grovmel er lige noget for mig! :-)

    http://09tiblog.blogspot.dk/

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er ikke noget "fancy" over disse boller, men de fejler bestemt intet og smager super godt :-)

      Slet
  4. Hvor ser de lækre ud, elsker hjemmebag! :-)

    www.amaliefernande.blogspot.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Hjemmebag er også noget af det bedste jeg ved:-)

      Slet