onsdag den 4. december 2013

Healthy Date & Oat BallsI december er (og skal der være) plads til jule-hygge-mad i form af småkager, konfekt, æbleskiver og alt det andet lækre, som vi spiser i julemåneden. En af mine favoritter er uden tvivl havregrynskugler! Men selvom jeg synes at der skal være plads til hygge, kan man jo godt prøve at se, om man kan lave en sundere version. For hvis den sunde version smager lige så godt som den originale, er der vel ingen grund til at hænge fast i store mængder af smør og sukker? I mit hoved giver det ikke mening. Og når man vælger at lave en jule-favorit som havregrynskugler i en sund version, kan man lidt bedre tillade sig at vælge den usunde på andre punkter, som fx. konfekten. Det handler om at vælge rigtigt og spise alt med måde!

Min lillebror prøvesmagte dejen inden de blev rullet til kugler, og han udbrød med stor begejstring "MHMM, de smager godt!" Da jeg så gjorde ham opmærksom på at de faktisk er sunde og lavet med dadler (det er han normalt ikke tilhænger af), smilede han skævt og tilføjede "at man godt kunne smage lidt at de var sunde, men at de stadig var gode". De andre i familien godkendte dem også, så det er bare om at give sig i kast.
Hvis I har sunde versioner af julegodter, er I velkomne til at smide en kommentar!

Opskrift til ca. 20 kugler
50 g. udstenede, bløde dadler (hvis dine dadler er meget tørre, kan du hælde lidt kogende vand over dem og lade dem trække lidt)
10 g. mandler
saften fra 1 mandarin (appelsin kan også bruges)
2 spsk. mælk
1 spsk. kakao
evt. vanilje eller kanel
ca. 50 g. havregryn
kokosmel (til at trille i)
  1. Dadlerne (uden sten!) puttes i en mini-hakker og blendes.
  2. Der tilføjes mandler, mandarinsaft, mælk, kakao og evt. vanilje eller kanel, og der blendes til en nogenlunde ensartet masse.
  3. Put havregrynene i, og blend et par sekunder.
  4. Skrab massen ud af blenderen, pres den sammen til en fast dej (tilføj evt. flere havregryn), form kugler og tril dem i kokosmel.
  5. Opbevar dem i en lukket beholder i køleskabet.
TIP: Man kunne pimpe kuglerne ekstra ved at dyppe dem i mørk chokolade, inden de rulles i kokosmel eller hakkede mandler

1 kommentar:

  1. Super fed opskrift! De er også selv mine yndlings, så vil da klart prøve opskriften af :D

    www.mettelerche.blogspot.dk

    SvarSlet