lørdag den 18. januar 2014

Healthy Caramel Squares




Her i januar (og generelt) forsøger jeg så vidt muligt at undgå sukker. Dvs. at der skal findes på noget andet, når der kommer gæster. Selvfølgelig er denne sukker-fri periode med undtagelser, men der er ingen grund til at smide det hele over bord og bage en killer-brownie (som forøvrigt smager ufattelig godt), bare fordi der kommer gæster. Når der er det sunde alternativ, som også smager godt, kan man lige så godt benytte sig af det. Derfor snusede jeg lidt rundt på diverse blogs, for at finde en opskrift, som kunne gøre det ud for "den lille ting til kaffen", den dag hvor vi for første gang skulle møde min mosters kæreste. Det blev til disse twix-inspirerede karamel-firkanter, der primært består af mandler, dadler, peanutbutter og mørk chokolade. De smager altså virkelig, virkelig lækkert! Selvfølgelig smager de ikke af twix, men det er meget derhenad. Men, men. Selvom de er sundere end den originale twix, er det kalorieholdige sager, som de er fyldt med. Derfor skal det ikke blive en fast del af hverdagen, men jeg kan bedre retfærdiggøre for mig selv at spise sådan en lille firkant end en cookie. For jeg ved, at disse ingredienser ikke er helt så usunde for kroppen - så længe de bliver spist med måde, selvfølgelig. Bunden er en sprød mandelbund, fyldet er cremet karamel lavet på dadler, og det øverste lag er "smelte-på-tungen"-chokolade. Prøv dem!

Opskrift til ca. 20 små firkanter (en lille rugbrødsform):
Bund:
140 g. mandler
2 spsk. kokosolie
2 spsk. sirup
et nip salt
evt. lidt vaniljepulver
Fyld:
100 g. bløde dadler uden sten
2-3 spsk. peanutbutter eller anden nøddesmør
vand
Chokoladeovertræk:
50-70 g. mørk chokolade (70% eller mere)
1 spsk. kokosolie
  1. Start med bunden: Hak mandlerne helt fint i en blender/mini hakker.
  2. Når mandlerne er blendet fint tilføjes de andre ingredienser, og der blendes til en sammenhængende masse.
  3. Put bagepapir i en form (jeg brugte en lille rugbrødsform) og pres massen godt ned i bunden af den i et jævnt lag, og sæt den på køl.
  4. Lav så fyldet: Smid dadler og peanutbutter i blenderen, og blend det godt og grundigt. 
  5. Juster konsistensen med vand. Det skal ikke være for flydende, men det skal selvfølgelig være muligt at smøre det ud.
  6. Smør fyldet ud over bunden, og placer i fryseren i et par timer.
  7. Til sidst skal chokoladeovertrækket laves: Hak chokoladen og smelt den i en lille skål over et vandbad, sammen med kokosolien.
  8. Hæld chokoladeblandingen over den kolde "kage" og sæt i køleskabet.
  9. Lad den stå i et par timer (evt. natten over)
  10. Inden servering skæres den i små firkanter med en skarp kniv, der er dyppet i kogt vand og tørret af i et viskestykke. Så får du et pænt snit, og undgår at chokoladen brækker for meget i stykker.
  11. Opbevar dem i køleskabet til de skal serveres - ellers bliver de lidt bløde.

8 kommentarer:

  1. Svar
    1. De var utrolig gode, så mange tak!

      Slet
  2. Skal jeg helt sikkert prøve, for hvor ser de lækre ud!! - Rigtig gode billeder!! :))
    -Milla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan du roligt gøre - de er mindst lige så lækre som de ser ud! Og mange tak for rosen af billederne!:)

      Slet
  3. Hvor ser det lækkert ud!

    knus
    hvidbrunette.blogspot.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan du også tro at de var! De forsvandt hurtigt!

      Slet