torsdag den 6. februar 2014

Tarte Au Citron Meringuée


Den her kage blev meget, meget fin, og så smagte den meget, meget godt. Jeg var i hvert fald ret stolt af både mig selv og min lillebror da vi i lørdags kreerede denne fine, franske tærte, der skulle medbringes som dessert, da vi var inviteret op til nogle venner for at spise. Nogle gange skulle tungen holdes lige i munden, og jeg har også et par ting, som jeg gerne vil ændre næste gang jeg skal lave den, men grundlæggende set blev det en succes. Kombinationen af den syrlige citron, den søde marengs og den sprøde mørdej er helt perfekt!

Opskriften var brødrene Prices, og I skal selvfølgelig ikke snydes for den. Vores tærteform var kun 24 cm i diameter, så vi havde både for meget dej og marengs. Derfor endte vi med at lave nogle lækre hindbærsnitter af den resterende mørdej og søde kyskager (opskrift kommer snart) af den resterende marengs. Fordi vi havde for meget dej, regnede vi også med at der var for meget af citron-cremen, og derfor lavede vi halv portion af fyldet. Det endte med at passe helt perfekt. I får den originale opskrift, og så må I selv vurdere mængderne. Jeg vil skyde på at opskriften passer til en STOR tærteform - stadig med overskydende marengs. Men altså, hvis der er dej til overs, har en hindbærsnitte vist aldrig gjort nogen skade, vel?

Opskrift til 1 stor(!) tærteform:
Mørdej:
250 g. mel
170 g. smør
60-70 g. flormelis
2 tsk. vaniljesukker
1 æg
et lille nip salt
Citron-creme:
2 citroner + revet skal af 1 citron (øko!)
100 g. sukker
2 æg
2 æggeblommer (hvis du bruger hele æg kan hviden gemmes til marengs. Ellers kan de pasteuriserede også anvendes, hvis du synes det er lettere)
2 dl. fløde
Italiensk marengs:
125 g. æggehvide (svarer til 3 bægre af de pasteuriserede)
200 g. sukker
1 dl. vand
 1. Start med mørdejen. Mel, flormelis, salt og vaniljesukker blandes i en skål.
 2. Smøret smuldres sammen med de tørre ingredienser så det bliver fordelt.
 3. Pisk ægget sammen med en gaffel, og saml dejen med det.
 4. Når dejen er helt samlet og fast, skal den stå på køl i en times tid.
 5. Efter en times tid i køleskabet skal dejen rulles forholdsvis tyndt ud på et bord med en smule mel.
 6. Placer den udrullede dej i en (grundigt!) smurt tærteform, og pil overskydende dej af (brug evt. resterne til hindbærsnitter!)
 7. Læg et stykke bagepapir ned i tærten og fyld den godt op med tørrede kikærter eller lignende. Sørg for at den er fyldt godt op, og særligt ude omkring kanterne, så dejen ikke glider ned ad siderne.
 8. Bag den ved 220 grader i ca. 15 min, og tag den så ud af ovnen.
 9. Så til citron-cremen. Skrallen rives af den ene citron (pas på ikke at få for meget af det hvide med), og derefter filleteres begge citroner. Det gøres ved at skære skrallen og det hvide lag af (det skal ikke bruges!) og derefter snitte ned i frugten ved siden af hinderne, så du kun får "frugtdelen" med og ikke hinderne.
 10. Smid citronfiletter, citronskal, sukker, æg og æggeblommer i en blender, og blend det til en lind masse.
 11. Passér det evt. gennem en sigte, og rør det sammen med fløden.
 12. Hæld den flydende citron-creme i den forbagte tærtebund, og bag ved 150 grader i ca. 30 min til cremen har sat sig. Lad tærten køle af.
 13. Til sidst marengsen. Sukker og vand puttes i en gryde, der bringes i kog.
 14. Imens piskes hviderne helt stive.
 15. Når sukker og vand er blevet til en lidt tyktflydende sirup (uden at have taget farve) hældes den, mens den stadig er varm, i en tynd stråle ned i de stiftpiskede hvider, der stadig piskes. Så vil hviderne lige så stille blive helt skinnende, lækre og fløjlsbløde. 
 16. Bliv ved med at piske, til marengsen er kølet lidt af. 
 17. Put marengsen i en sprøjtepose med en fin tyl, og sprøjt små, fine toppe ud over hele kagen. Den skal være helt dækket. (Brug resten af marengsen til kyskager)
 18. Giv enten kagen nogle minutter under grillfunktionen i ovnen, eller brænd overfladen let med en lille gasbrænder. Hold øje med den, for lige pludselig går det stærkt! Særligt hvis du laver en i ovnen skal du være opmærksom, og ikke gå fra den. Bliv stående, og kig ind i ovnen. Min fik 10 sek. for meget...
 19. Lad tærten køle af inden den serveres.

2 kommentarer:

 1. Hold da op, hvor ser den bare lækker ud! Virkelig godt og gennemført indlæg! :-)
  Kunne du tænke dig at følges via bloglovin'? :')

  Kig meget gerne forbi min nye blog - Jeg er rykket fra blogspot over til bloggers delight, og det ville betyde meget, hvis du ville kigge forbi ♥

  Knus Michelle Eckert -
  http://giveyourdaycolors.bloggersdelight.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Kagen var rigtig lækker, og kan KUN anbefales!

   Slet