søndag den 15. februar 2015

Fastelavnsboller

Det er fastelavnssøndag i dag! Og vi ved alle hvad det betyder: udklædning og fastelavnsboller i rå mængder! Mhmm, der er altså ikke noget, der slår en hjemmebagt, lun en af slagsen. For mit vedkommende er den idéelle fastelavnsbolle en "almindelig" bolle, fyldt med nougat, marcipan og chokolade. Jeg er ikke så meget til den cremefyldte variant fra bageren, men takker ikke nej til én af dem med syltetøj. På dem med flødeskum må jeg desværre melde helt pas - det bliver altså for meget for mig.

Herunder har jeg to opskrifter på fastelavnsboller: en almindelig og en sund. En wienerbrødsvariant har jeg desværre ikke, så det må I søge andetsteds. Til gengæld har jeg også samlet en håndfuld forslag til fyld, hvad enten du går med den almindelige, hvide fastelavnsbolle (min yndlings), den sunde variant (der nu også er ret lækker, hvis du vil fylde dig med fastelavnsboller i flere dage - hvilket godt kan være fristende!) eller en wienerbrødsdej (ligesom dem hos bageren)

Almindelige, hvide fastelavnsboller (ca. 16 stk):1 dl. mælk
50 g. gær
125 g. blødt smør
1 æg
4 spsk. sukker
ca. 375 g. hvedemel
fyld (se forslag nedenunder)
pynt (fx. glasur og krymmel)
  1. Mælken lunes i en gryde ved svag varme, til den er lillefingervarm
  2. Derefter hældes den i en skål og gæren opløses heri.
  3. Smør puttes i, i små klumper sammen med æg og sukker, og der røres til det er, så godt som, fordelt.
  4. Melet tilføjes lidt ad gangen, så du har føling med dejen
  5. Dejen æltes så den er helt ensartet og glat, og stilles derefter til hævning i ca. 1 time et lunt sted med et klæde over.
  6. Dejen deles i passende bolle-størrelser og rulles ud.
  7. Det valgte fyld (chokolade, marcipan, nougat, marmelade, frugt osv.) puttes på midten og den lukkes derefter.
  8. Lad dem efterhæve med et klæde over i ca. 45 min. Pensel dem derefter med lidt mælk for at give dem en flot overflade.
  9. Bag dem ved 225 grader i 10-15 min eller til de er let gyldne.
  10. Køl dem ned, og pynt med glasur og krymmel.
Sunde fastelavnsboller (ca. 10 stk):
25 g. gør
1,25 dl. lunkent vand
0,75 spsk. kokosolie
0,5 tsk. salt
0,5 dl. skyr
25 g. havregryn, blendet til fint mel
100 g. (fuldkorns)speltmel
100-125 g. grahamsmel
fyld (se forslag nedenunder)
pynt (fx. mørk chokolade og frysetørrede hindbær)
  1. Rør gæren ud i vandet
  2. Tilsæt kokosolie, salt og skyr, og pisk det godt sammen med et piskeris.
  3. Tilføj havregryn og speltmel, og pisk også det i med piskeriset.
  4. Tilføj 100 g. af grahamsmelet, og pisk det lidt. Når du ikke kan piske længere, ælter du videre med hænderne (eller på en røremaskine, hvis du ejer sådan en)
  5. Tilføj evt. de sidste 25 g. mel, men det er ikke sikkert de skal bruges.
  6. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i en times tid.
  7. Ælt dejen igennem igen og rul den ud til en firkant.
  8. Skær dejen i 10 lige store stykker, og læg fyld på midten.
  9. Fold dejen op omkring fyldet, og sørg for at den er rigtig godt lukket sammen og fin rund.
  10. Placer bollerne med sammenføjningen nedad på bageplader, der er beklædt med bagepapir.
  11. Lad dem efterhæve i ca. 30 min.
  12. Pensl dem med en smule mælk
  13. Bag dem ved 200 grader i ca. 15 min.
  14. Lad dem køle let af, og pynt med smeltet, mørk chokolade og frysetørrede hindbær.
Forslag til fastelavnsbollefyld (kombiner evt. flere af forslagene):

De usunde (men helt sikkert sunde for sjælen!):
  • chokolade - lys, mørk eller hvid
  • nougat
  • marcipan - måske endda den hjemmelavede slags, der også kan laves i en sukkerfri variant
  • remonce af brun farin, marcipan og smør
  • vaniljecreme
  • nutella - hvis det skal være rigtig fancy, kan du lave den selv
  • syltetøj - jordbær, hindbær, rabarber, solbær, brombær, blomme osv.
  • dolce latte - mhmmm, flydende karamel
De sunde(re):
  • den hjemmelavede sukkerfri marcipan- eller evt. IsIs' købte sukkerfri marcipan
  • sukkerfri syltetøj, hvilket er muligt at købe
  • kanelkrydrede æbletern
  • stykker af frisk frugt - æbler, pærer, bananer, abrikoser, nektariner, blommer osv.
  • friske bær - jordbær, hindbær, ribs, brombær, blåbær, kirsebær osv.
  • revet æble eller revet pære
  • karamelfyld af dadler og peanutbutter som i denne opskrift
  • frugt og/eller bær-kompot lavet helt simpelt ved at skære frugt i stykker, og koge det op i en gryde med en smule vand og evt. lidt sukker/sødemiddel - se fx. denne lækre æblekompot, hvor der også er tilføjet lidt kanel og vanilje
  • tørrede frugter - rosiner, tranebær, dadler, abrikoser, figner osv.
  • nødder - mandler, cashewnødder, hasselnødder, paranødder, valnødder osv.
  • dadelkugler med kakao som i opskriften her
  • peanutbutter og anden form for nøddesmør
  • dadler blendet til karamel, evt. tilsat kakao for et karamel/chokoladefyld
Tilsæt også gerne ekstra smag med krydderier som fx. vanilje, kanel, lakrids, appelsin/citronskal osv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar