søndag den 22. februar 2015

Fødselsdags Fodboldkager

I så dem måske på instagram (MarieJosiasen). De fodboldkager, som Malthe havde bestilt til sin fødselsdag i går. Han er vild med vores familieopskrift på "Den Du Ved Nok", der er en chokoladekage med en tyk, kokos/chokoladeglasur i et generøst lag, men vi synes næsten, at den skulle gøres lidt mere festlig, nu hvor det var fødselsdag. Han er bidt af en gal fodboldtosse, så det var selvfølgelig oplagt, at dekorere kagerne i lige netop det tema. Så vi endte med at bage "Den Du Ved Nok", men så dele dem i to lag, og putte glasuren imellem (lidt som en lagkage), og så dekorere toppen. Den ene som en fodboldbane med en grøn kokosglasur, hvide glasur linjer, flag og en marcipanbold, og den anden som en stor fodbold med hvid og brun glasur, og så den klassiske fødselsdagstekst i grøn.

Kagen smagte, som altid, super dejligt. Det er en enkel, velsmagende chokoladekage med en luftig konsistens, og så den tykke glasur, der i dette tilfælde er blevet til fyld. Vi tilføjede en lillesmule nescafé til både kage og glasur, hvilket fremhæver chokoladesmagen, uden at kagen smager af kaffe. Men hvis I er for nervøse og forsigtige, udelader i det selvfølgelig bare. Den originale opskrift er uden, så det kan man sagtens. Kagen smager virkelig af barndom, og bliver bestemt ikke dårligere af at komme i (fodbold)festlige klæder. Start gerne med at bage kagen min. 4-5 timer før den skal spises. Glasuren/fyldet skal nemlig bruge et par timer til at sætte sig. Vi bagte den aftenen før, og pyntede så på dagen. Det fungerede helt fint! Projektet virker måske en anelse besværligt, når man kigger på opskriftens længde, men det er ganske enkelt fordi jeg har taget alle steps med. Så i virkeligheden, er det slet ikke så svært. Det tager bare lidt tid med dekoration og sådan.

Først skal kagerne bages:

Opskrift til festlige "Den Du Ved Nok"-fodboldkager. Både en fodboldbane og en bold (der er kage til mange - vi var 14, og der var rigeligt med rester):
6 æg
450 g. sukker
675 g. hvedemel
8 spsk. kakao
6 tsk. vaniljesukker
6 tsk. bagepulver
1/4 tsk. nescafé (kan udelades)
et nip salt
5 dl. mælk
1 (over)moden banan
200 g. smør/margarine
  1. Pisk æg og sukker med en elpisker til en tyk, luftig og hvid æggesnaps.
  2. Bland hvedemel, kakao, vaniljesukker, bagepulver, nescafé og salt i en skål.
  3. Mos bananen med en gaffel.
  4. Smelt margarinen/smørret ved lav varme i en lille gryde og lad det køle et par minutter.
  5. Rør de tørre ingredienser i æggesnapsen skiftevis med mælken. 
  6. Rør bananen og margarinen i. Stop med at røre når dejen er ensartet.
  7. Fordel dejen i to forme: en rektangulær (ca. 30x20) og en rund springform (ca. 28 i diameter), der begge er beklædt med bagepapir.
  8. Bag kagerne ved 190 grader i 30-40 min. til de er gennembagte, og giver let efter for tryk. Prøv at stikke i kagerne med en gaffel, for at se om de er færdige. Hvis der ikke kommer dej med op, er de færdigbagte.
  9. Lad kagerne køle let i formene, overfør dem til en rist og lad dem køle helt af. 
Herefter skal de samles med det lækre, tunge og fudgy fyld:

Kakao/kokosfyld:
200 g. margarine/smør
375 g. flormelis
100 g. kokosmel
3 spsk. kakao
3 tsk. vaniljesukker
1/4 tsk. nescafé (kan udelades)
4 spsk. vand
  1. Skær kagerne igennem med en savtakket kniv. Sørg for at bundene bliver nogenlunde lige tykke.
  2. Tag den øverste del af hver kage, og læg tilbage i formene (som er forret med nyt bagepapir) med bunden i vejret.
  3. Smelt ingredienserne til kakao/kokosfyldet sammen i en lille gryde ved svag varme og under omrøring. Fyldet er færdigt, når den er helt ensartet.
  4. Fordel fyldet over begge kagebunde, så der er et lige tykt lag i begge kager.
  5. Læg den anden bund over hver kage, så det, der var nederst, da du bagte dem, nu bliver toppen.
  6. Dæk dem til, og lad dem sætte sig et køligt sted i et par timer.
Når de har sat sig, er det tid til at pynte og dekorere. Èn kage af gangen - først den firkantede:

Pynt til fodboldbanekagen:
100 g. flormelis + 50 g. kokosmel + 2 tsk. grøn frugtfarve + 1-2 spsk. vand
50 g. flormelis + ca. 1 spsk. vand
en lille klump marcipan + en lille klump nougat + lidt mørk chokolade, hakket i helt små stykker
fødselsdagsflag
  1. Rør flormelis, kokosmel, grøn frugtfarve og vand sammen, og fordel det over hele kagen i et jævnt lag. Lad det sætte sig. 
  2. Rør flormelis og vand sammen, put det i en lille sprøjtepose og sprøjt de hvide streger på fodboldbanen (brug et billede til at kigge efter)
  3. Tag kagen (forsigtigt) ud af formen, skær kanterne til og placer den på et fint fad.
  4. Pak en lille klump nougat ind i lidt marcipan, rul den helt rund og tryk små, bitte stykker mørk chokolade ind i den. Placer den på banen.
  5. Pynt med masser af flag (hos os var de sat op som en holdopstilling)
Og så til pyntningen af den anden kage: den, der ligner en fodbold:

Pynt til fodboldkagen:
150 g. flormelis + 2-3 spsk. vand
50 g. flormelis + 25 g. kakao + ca. 2 spsk. vand
30 g. flormelis + 1 tsk. grøn frugtfarve + 1-2 tsk. vand
  1. Rør flormelis og vand sammen til glasur, og fordel det over hele kagen. Lad det sætte sig.
  2. Rør flormelis, kakao og vand sammen, put det i en sprøjtepose og dekorer kagen som en fodbold (brug igen et billede til inspiration). Lad det sætte sig.
  3. Rør flormelis, grøn farve og vand sammen, og skriv tekst på kagen.
  4. Løsn kanten med en lille kniv, tag kagen forsigtigt ud af formen, og placer den på et fint fad.
Og så skal de bare serveres med fødselsdagssang, kaffe og lidt frisk frugt. Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar