fredag den 9. oktober 2015

(Semisund) Mazarinkage med Rabarber, Hvid Chokolade og Crumble

Skal vi ikke starte en tradition? Mit forslag er fredagskage! For at fejre weekenden og nyde denne ugentlige festdag lidt ekstra. Jeg tænker ikke store, komplicerede bagværker, men familiekager, der er overkommelige at lave og lækre at spise. I ved, klassens time kager: Kager uden alt for meget dims og gøgl, men bare rigtig god smag, og som for det meste kan bages i bradepander og transporteres til klassen/kollegaerne/sammenskudsgildet i en ruf.

Sådan en kage, kan nemlig nogle gange være det eneste rigtige. For eksempel på en fredag, hvor der efter en lang uge er behov for at kunne smække benene op og slappe af. Gerne akkompagneret af fredagskagen.

Jeg får efterårsferie om 5 timer, og hvis det ikke var fordi jeg skulle på arbejde i aften, så ville min fredag uden tvivl stå på fredagskage.

Jeg skal nok tage min tørn, og være den der prøvebager og -smager fredagskagen. Hårdt job sådan at være (mad)blogger. Og min familie, de får også noget af en opgave for, når de skal spise sig gennem den ene fredagskage efter den anden. De plejer dog ikke at beklage sig, så jeg tror alligevel dette tiltag vil gavne alle.

Nu må I hellere få den første gang fredagskage(!), der er en mazarinkage med rabarber, hvid chokolade og sprød crumble. Jeg siger jer: Den er god! Og det synes min familie ligeså. Mazarinkagen er sød, blød og let kompakt som en mazarinkage skal være, rabarberne syrligt søde og crumblen den helt perfekte crunchy afslutning med store chunks af hvid chokolade. Jeg har valgt at kalde den semisund i parentes, for her er der sparet så meget som muligt på sukker, smør og hvedemel (med inspiration herfra), men uden at udelade det helt. Og jeg vil vove at påstå, at selv den største modstander af disse "sundhedsjusteringer" ikke vil ligge mærke til det, for kagen, den smager bare godt!

Hov, og hvis du ikke fik fyldt fryseren med rabarber i sommers, og de røde stængler ikke er til at opstøve nogle steder, så kan du bare skifte frugten ud med en anden af dine yndlings!

Opskrift på (semisund) mazarinkage med rabarber, hvid chokolade og crumble til 1 lille springform:
150 g. marcipan
50 g. sukker
30 g. smør, stuetemperatur
75 g. græsk yoghurt
2 æg
30 g. hvedemel
15 g. havregryn
15 g. mandler
1/2 tsk. bagepulver
1 tsk. vanilje
et nip salt
1/2 økocitron, skallen herfra
topping:
250 g. rabarber, skåret i skiver (jeg brugte frosne fra sommerens høst)
50 g. hvid chokolade
30 g. grovvalsede havregryn
20 g. smør, stuetemperatur
15 g. sukker
creme fraiche eller græsk yoghurt til servering

  1. Riv marcipanen på et groft rivejern, og pisk den godt sammen med sukker, smør og græsk yoghurt til en ensartet luftig masse.
  2. Pisk æg i ét ad gangen.
  3. Blend havregryn og mandler fint i en minihakker, og bland det med hvedemel, bagepulver, vanilje og salt.
  4. Riv citronskallen fint
  5. Vend de tørre ingredinser i dejen og tilsæt den revede citronskal.
  6. Hæld dejen i en smurt springform med bagepapir i bunden og glat den ud.
  7. Varm rabarberne op i en lille gryde til væden begynder at løbe fra, og passér det gennem en sigte (saften, der løber fra, kan gemmes og laves til rabarbersirup)
  8. Fordel de afdryppede raberberstykker på kagen.
  9. Hak chokoladen groft, og drys den udover.
  10. Ælt havregryn, smør og sukker sammen, og fordel det på toppen.
  11. Bag kagen ved 180 grader i ca. 30 min (den skal være gylden og sat i midten) og lad den køle af, for den befries fra formen.
  12. Server den lun, ved stuetemperatur eller fra køl (hvor mazarinbunden næsten bliver endnu lækrere, hvis den får lov til at stå lidt) med en klat creme fraiche eller græsk yoghurt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar